Čína strojnásobí kompenzácie, keď rodičia stratia svoje jediné dieťa

26.12.2013 Celý región

Peking 26. decembra (TASR) - Čína sa chystá viac než strojnásobiť finančné kompenzácie, ktoré dostanú niektorí rodičia, ak im zomrie ich jediné dieťa. Oznámil to dnes Národný výbor pre zdravotníctvo a plánované rodičovstvo (NHFPC).

Ako píše agentúra Reuters, ide o najnovší náznak zhovievajšieho prístupu v rámci nekompromisnej politiky jedného dieťaťa.

Bezdetní rodičia sú v Číne viditeľným symbolom problémov, ktoré prísna politika jedného dieťaťa spôsobuje. Vďaka nej sa však podľa tvrdení oficiálneho Pekingu od roku 1980 narodilo o 400 miliónov detí menej.

S už avizovaným uvoľňovaním politiky jedného dieťaťa - čo mnohým rodičom umožní mať aj druhého potomka - sa začne začiatkom budúceho roka.

Číňania sa tradične spoliehajú na to, že ich v starobe budú opatrovať ich deti, takže keď im zomrie jediné dieťa, rodičia v staršom veku sa dostanú do zúfalej situácie. Čínske zdravotníctvo a systém sociálnej starostlivosti nie sú totiž z tohto hľadiska pre nich príliš veľkým prínosom.

Od budúceho roka budú manželské páry v mestách, ktoré prídu o svoje jediné dieťa a žena má v nich 49 rokov alebo viac, dostávať 340 jüanov na jedného rodiča mesačne, spresňuje Národný výbor pre zdravotníctvo a plánované rodičovstvo vo svojom vyhlásení. Predtým dostávali mestské páry podľa pravidiel z roku 2010 na rodiča mesačne 100 jüanov.

Páry vo vidieckych oblastiach dostanú 170 jüanov mesačne na rodiča.

V máji sa v Pekingu pred hlavným sídlom Národného výboru pre zdravotníctvo a plánované rodičovstvo zišlo so svojimi požiadavkami približne 400 ľudí, ktorí stratili jediné dieťa, informoval štátny denník China Daily.

Wang Chaj-lung, popredný predstaviteľ Národného výboru pre zdravotníctvo a plánované rodičovstvo, ktorý sa stretol s demonštrantmi, vyhlásil, že ak sa táto otázka nevyrieši do konca roka, on sám odstúpi z funkcie.
 

Vyberte región